Verslag eindevenement Open Cultuur Data 2013

 

Op zaterdag 14 december 2013 ging het eindevenement van één jaar Open Cultuur Data door bij FARO, Vlaams steunpunt voor cultureel erfgoed. We blikten terug op de evenementen in het voorbije jaar en sloten af met de winnaar(s) van het traject van dit jaar. Master of Ceremony Henk Vanstappen (PACKED) leidde de dag in goede banen.

Terwijl de ontwikkelaars een how-to-pitch class konden volgen onder leiding van OKFN, belichten enkele sprekers het Open (Cultuur) Data veld. Stonden op het programma: Yannick H’Madoun (public lead van Creative Commons België), Karel Lievens (Cultuurnets cultuurmanager partnersectornetwerk), Lotte Belice Baltussen (projectmanager R&D bij het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid & mede-oprichter van Open Cultuur Data NL ) en Nico Verplancke (directeur Vlaams Instituut voor Archivering).

 

 

Karel Lievens

Lotte Belice Baltussen

Nico Verplancke

Na een namiddag voorbereiden was het tijd voor de aanwezige teams om hun app voor te stellen. De ontwikkelaars die niet aanwezig konden zijn, hadden een korte presentatie bezorgd (de lijst met alle ingezonden apps vind je onderaan deze pagina).

De jury bestond uit Bram Wiercx (FARO), Simon Smessaert (Departement Cultuur, Jeugd, Sport en Media), Lotte Belice Baltussen (Beeld & Geluid), Pieter Colpaert (OKFN) en Rony Vissers (PACKED vzw)*.

De ingezonden toepassingen werden beoordeeld op basis van drie criteria:

  1. Cross-over: er worden datasets gebruikt die afkomstig zijn uit de erfgoedsector, aangevuld en gecombineerd met datasets uit andere sectoren;
  2. Lange-termijn visie/potentieel: de toepassing gaat uit van een visie en een concept dat op langere termijn kan gebruikt worden en dat potentieel heeft om verder te worden ontwikkeld;
  3. De ‘X-factor’

 

 

Na intensieve beraadslaging mocht juryvoorzitter Lotte de winnaars bekendmaken: Maaike Scherrens, Joris Van der Plaetsen en Nicolas Dierck (afw. teamgenoot Cody Watson) gingen aan de haal met de ‘Beste app’-prijs (€2.000) voor ‘Thuupe’. Jan Vansteenlandt & Tim Leytens werden bekroond met een aanmoedigingsprijs (€1.000) voor ‘Culture!’. Joris Janssens ontving tenslotte de publieksprijs (€1.000) voor de app ‘Open Rubens’.

 

 

We willen alvast alle deelnemers, content providers, mentoren … bedanken voor hun inzet in dit eerste jaar Open Cultuur Data België. In 2014 gaan we onder licht gewijzigde vorm verder; meer informatie daarover volgt binnenkort. Schrijf je zeker in op onze mailinglist om op de hoogte te blijven van de komende activiteiten.

* Pieter Colpaert en Rony Vissers onthielden zich bij de stemming over projecten waarbij er een band was met de ontwikkelaar(s).

 

Ingezonden apps

 

Verken 4.400 Belgische spoorwegaffiches
Ontwikkelaar: Arjan den Boer
Link: arjandenboer.nl/nmbs + filmpje
Platform: Pivot
Datasets:

  • 404 affiches uit de open dataset van de NMBS
  • 27 affiches uit de collectie Beeldaffiches van de Universiteitsbibliotheek Gent
  • 6 affiches uit de collectie van het Spoorwegmuseum in Utrecht, te vinden op het Geheugen van Nederland
  • 2 affiches uit  eigen verzameling

Beschrijving: De applicatie is opgevat als een collectiepresentatie van NMBS-affiches, aangevuld met enkele exemplaren uit de collectie Beeldaffiches van de Universiteitsbibliotheek Gent. Door gebruik te maken van de tool Pivot wordt de collectie op verschillende manieren overzichtelijk voorgesteld (bv. selecties maken op periode, verbanden leggen via trefwoorden en inzoomen op de afbeeldingen).

 

Verken 4.400 Belgische spoorwegaffiches

The Museum Finder
Ontwikkelaar: Pieter de Rycke
Link: github.com/pieterderycke/MuseumFinder
Platform: Windows Phone 8
Datasets: Openbaar Kunstbezit Vlaanderen
Beschrijving:Met deze applicatie kan via je Windows Phone musea in de buurt lokaliseren. De app geeft ook alle contactinfo weer. Optioneel kan ook een routebeschrijving naar het museum gegeven worden.

The Museum Finder

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Thuupe
Ontwikkelaar: Maaike Scherrens, Nicolas Dierck, Joris Vander Plaatsen (+ Cody Watson)
Link: http://diercknicolas.be/thuupe.html#
Platform: iPhone app
Datasets: Uit in Vlaanderen + kalender Vooruit
Beschrijving: ‘Making culture social with Thuupe’ / Thuupe is een sociaal cultureel platform dat zich in eerste instantie richt op studenten die samen iets nieuws willen ontdekken. Via de app en zijn ‘ik ga mee’-functie kan je aangeven naar welke events je samen wil gaan om een nieuwe culturele act te ontdekken.
Winnaar prijs beste app Open Cultuur Data 2013 – € 2.000

Thuupe

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Open Ruben’s – Rubens online 2.0
Ontwikkelaar: Joris Janssens
Link: openrubens.eu/app.php
Platform: website
Datasets: Rubenianum
Beschrijving: De website, een vorm van collectiepresentatie, werd ontwikkeld als een aanvulling op de oorspronkelijke Rubens Online website aangevuld met geodata, Europeana, Google afbeeldingen en crowdsourcing. In totaal wordt het verhaal van 420 werken geschetst, ongeveer 15% van het totale bekende oeuvre van Rubens.
Winnaar publieksprijs Open Cultuur Data 2013 – € 1.000

 

Open Rubens

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Culture! – Spice up your Cultural experience!
Ontwikkelaar: Tim Leytens, Jan Vansteenlandt
Link: cultureapp.be:8080/ + github
Platform: Website/iPad app/API
Datasets: Museum Plantin-Moretus
Beschrijving: De toepassing is gebaseerd op marktonderzoek, dat aantoonde dat musea meestal geen budget hebben voor maatwerk. Het stelt de vraag hoe jongeren betrokken worden bij museaal erfgoed. Het werkt via een quiz app die jongeren in het museum kunnen gebruiken. In dit voorbeeld werd een quiz uitgewerkt op basis van de collectie van het Museum Plantin-Moretus.
Winnaar aanmoedigingsprijs Open Cultuur Data 2013 – € 1.000

 

Culture

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Een dagje S.M.A.K.
Ontwikkelaar: Dieter Beelaert
Link: nvt
Platform: HTLM5/Jquery
Datasets: S.M.A.K.
Beschrijving: De toepassing haakte in op de vaststelling dat meeste bezoekers binnen een straal van 30 minuten / 30 kilometer aan cultuur participeren. Vanuit de dataset van S.M.A.K. werden enkele interessante locaties (restaurant, museum, …) voorgeschoteld onder de vorm van een dagplanner.

 

Een dagje S.M.A.K.

 

 

← Terug