Over

De competitie

Ben jij een ontwikkelaar? Designer? Creatief denker? Dan ben je de geknipte deelnemer aan Open Cultuur Data. We gaan op zoek naar de beste app die gebruik maakt van open culturele datasets.

Elke ontwikkelaar, individueel of in teamverband, kan zijn app inzenden vóór 14 december 2013. Op die dag vindt er in Brussel een evenement plaats waar de ontwikkelaars een gratis ‘how-to-pitch’-class kunnen volgen, er enkele lezingen op het programma staan rond open data in/en cultuur en waar tenslotte de beste apps in de prijzen vallen.

Inspiratie opdoen? http://opencultuurdata.be/brainstorm-apps-for-culture/
Nog niet overtuigd? Dan geven we alvast mee dat de hoofdprijs uit vier cijfers bestaat …

Verzamel je vrienden/collega’s, bedenk een app dien je applicatie in voor de opencultuurdata.be 2013 competitie. Heb je nog geen afgewerkt product maar zit je toch met een fantastisch concept, geef het dan ook zeker door via het submission form!

 

Geschiedenis

In september 2011 verenigden enkele Nederlandse organisaties zich in het netwerk Open Cultuur Data Nederland. De groep organiseerde een hackathon die resulteerde in 13 Open Cultuur Data apps. Er volgden masterclasses, een app-competitie en drie hackathons waarbij ontwikkelaars nog meer open culturele datasets op innovatieve manieren gebruikten. Uiteindelijk werden er nog 27 apps bij gecreëerd en in totaal 34 open datasets ontsloten.

Het succes van de opencultuurdata.nl campagne ging ook in Vlaanderen niet onopgemerkt voorbij. PACKED vzw – Expertisecentrum Digitaal Erfgoed initieerde eind 2012 de tegenhanger opencultuurdata.be en wil dit traject in 2013 verder uitbouwen. De werking van PACKED vzw op het vlak van standaarden voor cultureel erfgoedontsluiting en uitwisselbaarheid, de betrokkenheid in de Gebruikersgroep Cultureel Erfgoed en Auteursrecht en de ervaring bij het ondersteunen van organisaties die hun digitale content willen aanleveren aan Europeana, vormden een goede voedingsbodem om te bekijken hoe dit Nederlandse Open Cultuur Data verhaal naar België kon vertaald worden.

Om in Vlaanderen een dynamiek te creëren rond open data in de culturele sector, moeten verschillende actoren worden aangesproken. In eerste instantie de eigenaars van data, waarbij we niet enkel kijken naar de erfgoedsector maar het bredere kunstenveld willen betrekken, ontwikkelaars van applicaties maar ook ondersteunende organisaties zoals FARO of Flanders DC. Verder is het belangrijk aansluiting te zoeken bij bestaande events, competities, hackathons etc. in het open data-circuit. Ook moet worden overwogen in welke vorm en mate er verdere ondersteuning kan worden gegeven aan dataproviders, bijvoorbeeld in de vorm van masterclasses. Bovendien gaat de voorkeur ook naar een pragmatische aanpak: data wordt aangeboden als open data naar aanleiding van de vraag ‘wat kan ik doen met interessante/leuke/… datasets uit mijn organisatie?’, eerder dan te vertrekken vanuit de gedachte ‘alles moet open’.

Structuur

PACKED vzw ziet opencultuurdata.be in eerste instantie als een awareness-campagne rond open culturele data waaraan in het jaar 2013 verschillende events kunnen gekoppeld worden.

Opencultuurdata.be is de overkoepelende campagne die uitgaat van PACKED vzw en voornamelijk gericht is op bewustwording rond open data in de culturele sector en technische ondersteuning om data als open data te publiceren. Via de website opencultuurdata.be wordt informatie verstrekt rond het hoe en wat van open data. Waarom mijn data überhaupt open maken, en hoe doe ik dat dan? Welke standaarden moet ik hierbij in acht nemen? De website is de plek bij uitstek om updates over het algemene project en de events te geven, dataproviders en hun data in de kijker te zetten en alle hulpmiddelen/instructiemateriaal beschikbaar te maken.

In september 2013 werd de eerste ontwikkeldag onder de naam Apps for Culture georganiseerd. Tijdens dit event gingen ontwikkelaars aan de slag met de beschikbare open cultuur data sets met als doel een applicatieconcept te ontwikkelen. De beschikbare datasets (en diegene die nog verwacht kunnen worden) werden toegelicht.

Na het event blijft de ontwikkeling van de apps doorgaan onder de vorm van een hack-competitie. Deze zal lopen tot aan het einde van het jaar 2013 en afgesloten worden met een feestelijke prijsuitreiking in december. Idealiter wordt opencultuurdata.be een platform waarop iedereen terecht kan die open datasets ter beschikking wil stellen en leveren de Apps for Culture en hack-competitie een aantal mooie cases op die twijfelaars over de streep kunnen trekken. Op die manier mikken we ook op het ontstaan van interessante samenwerkingen tussen cultuur- en erfgoedorganisaties en ontwikkelaars.

Ter voorbereiding van Apps for Culture organiseerden OKFN, CC-BE en FARO een Masterclass van twee halve dagen die kandidaat-dataproviders klaarstoomde als dataprovider voor Apps for Culture en de leken op dit vlak wegwijs maakte.

Partners

Het project opencultuurdata.be en de evenementen die in dit kader plaatsvinden worden gecoördineerd door PACKED vzw – Expertisecentrum Digitaal Erfgoed. De uitbouw van het project is mogelijk door bijdrage van de Vlaamse Overheid en de steun van een continu groeiend partnernetwerk:

Geïnteresseerd om je schouders mee onder dit initiatief te zetten? Bezorg ons dan zeker je gegevens via de contactpagina.

Omwille van de grote analogie in programma wordt er ook een directe lijn behouden met het team achter opencultuurdata.nl – zo maken we onder andere gebruik van hun online huisstijl. Contact: Lotte Belice Baltussen (Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid)

Meteen mee? Schrijf je in op onze mailinglijst om updates over het project en de evenementen te ontvangen.

 

← Terug