FAQ

Wat is Opencultuurdata.be?

Opencultuurdata.be is een project van PACKED vzw, in samenwerking met een aantal Vlaamse en internationale partners.

 

Hoe kan ik deelnemen?

Ben jij een ontwikkelaar? Designer? Creatief denker? Dan ben je de geknipte deelnemer aan Open Cultuur Data. We gaan op zoek naar de beste app die gebruik maakt van open culturele datasets. Deze datasets zijn ook beschikbaar via de website.

Elke ontwikkelaar, individueel of in teamverband, kan zijn app inzenden vóór 14 december 2013. Op die dag vindt er in Brussel een evenement plaats waar de ontwikkelaars een gratis ‘how-to-pitch’-class kunnen volgen, er enkele lezingen op het programma staan rond open data in/en cultuur en waar tenslotte de beste apps in de prijzen vallen.

Inspiratie opdoen? http://opencultuurdata.be/brainstorm-apps-for-culture/
Nog niet overtuigd? Dan geven we alvast mee dat de hoofdprijs uit vier cijfers bestaat …

Verzamel je vrienden/collega’s, bedenk een app en stuur ze in!

 

Wat zijn (open) datasets?

Een dataset is een verzameling records uit een database met gegevens over een objecten, personen, gebeurtenissen, concepten etc. Meestal werden deze data gecreëerd met een specifiek doel (zoals collectiebeheer) en zijn ze oorspronkelijk voor intern gebruik bestemd. Steeds vaker worden deze data echter publiek gemaakt en ter beschikking gesteld van anderen, die er nieuwe toepassingen voor ontwikkelen. Hier vind je enkele voorbeelden van datasets van  culturele organisaties.

 

Kan ik als erfgoed- of kunstenorganisatie ook een dataset aanleveren?

Natuurlijk. Je moet daarvoor slechts 5 dingen doen.

 

Waarom zou ik als erfgoedorganisatie een dataset bezorgen?

Er zijn veel goede argumenten om (niet) mee te doen. We hebben er een aantal op een rijtje gezet.

 

Wat gebeurt er met mijn data?

Vanaf 21 september 2013 gaan ontwikkelaars met de data aan de slag. Tot aan het einde van het jaar hebben zij – en anderen die zich nog aansluiten – de tijd om een app op basis van deze data te ontwikkelen. In december plannen we een slotevenement met enkele lezingen, de beoordeling van de apps door een jury en een prijsuitreiking. Van zodra de datum van dit evenement gekend is, verschijnt die hier op de website en wordt er gecommuniceerd via de mailinglist.

← Terug