CAG – Soepreclames

1.    Wie?

 

Organisatie
Het Centrum Agrarische Geschiedenis vzw (CAG) wil, samen met andere geïnteresseerden, het verleden van landbouw, platteland en voeding vanaf de tweede helft van de achttiende eeuw bestuderen, bewaren en toegankelijk maken voor een groot publiek. Dit cultureel erfgoed wordt belicht in zijn nationale en internationale context, waarbij ook grote aandacht uitgaat naar de interactie met actualiteit en toekomst.

 • Het CAG is een kenniscentrum dat de geschiedenis van het brede themaveld landbouw, platteland en voeding bestudeert. Hierbij wordt de periode van 1750 tot vandaag bestreken.
 • Het CAG is een onafhankelijk kruispunt voor erfgoedinitiatieven. Het doet aan ondersteuning, geeft advies en zoekt samenwerking “op maat” van de partners.
 • Het CAG biedt informatie, educatie en animatie. Het wil het brede publiek aanspreken over verleden, heden en toekomst van landbouw en voeding, via publicaties, lezingen, evenementen en het internet.
 • Het CAG is geen museum, maar beheert wel de unieke online erfgoedbank Het Virtuele Land (http://www.HetVirtueleLand.be). Het bevat circa 8000 beelden van objecten gelokaliseerd in andere erfgoedcollecties gericht op landbouw en voeding in België. Een beperkt deel gedigitaliseerd materiaal valt onder eigen beheer.
 • De nodige wetenschappelijke ondersteuning wordt verstrekt door het Interfacultair Centrum Agrarische Geschiedenis (ICAG) van de KU Leuven, een zusterorganisatie van het CAG.

Het CAG is door de Vlaamse Overheid erkend als expertisecentrum voor het agrarisch erfgoed in Vlaanderen.

 

 

2.    Wat?

 

Metadata
Naar aanleiding van de Week van de Smaak organiseerde het Centrum Agrarische Geschiedenis de tentoonstelling Soepjes & Sapjes. Groenten om te drinken van 13 november tot 22 december 2006 in de pandgangen van het oude klooster waar het CAG destijds gehuisvest was.Aan de hand van origineel beeldmateriaal  werd een beeld geschetst van soep in alle smaken, geuren en kleuren. Soep is miserie, voedsel voor armen en soldaten. Soep is kracht, ideaal om zieken weer op krachten te laten komen. Soep is sociaal, komt de soepboer ons op zijn ronde vertellen. Soep is hip, volgens het trendy kommetje in de hippe soepbar. Soep is Leuven, waar jarenlang conserven soupe verte en crème d’asperges van de band rolden bij Marie-Thumas. Alle facetten van soep en groentesap in onze eetcultuur tijdens de voorbije twee eeuwen kwamen aan bod.In het kader van deze tentoonstelling werden soep- en sap gerelateerde reclames uit diverse Nederlands- en Franstalige (dames)bladen ingescand. De beelden werden ontsloten op de erfgoedbank Het Virtuele Land van het Centrum Agrarische Geschiedenis.

 

 

Content (digitale objecten)
 

 • Type beeld: digitale scans
 • Aantal: ca. 100 – 150 digitale objecten
 • Formaat: jpeg
 • Resolutie: 300 dpi

 

 

3.    Mogelijke invalshoeken of gebruik van de data

 

Gebruik
 • Mobiele app: doorbladeren ‘nostalgische’ voedingreclames
 • ‘Raad het fruit’ quiz

 

 

4.    Beschikbare gegevens

 

Gegevens
Objectname- and description, institution, date, subjecttags 

5.    Bereikbaarheid:

 

Bereikbaarheid
methode formaat adres
Online Omeka-XML  ( UTF 8 ) http://hetvirtueleland.be/cag/collections/show/10?output=omeka-xml

 

http://hetvirtueleland.be/cag/collections/show/13?output=omeka-xml

Online OAI-PMH http://www.hetvirtueleland.be/cag/oai-pmh-repository/request?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_dc&set=7 

http://www.hetvirtueleland.be/cag/oai-pmh-repository/request?verb=ListRecords&metadataPrefix=oai_dc&set=10

 

 

Ophalen afbeeldingen

De PID’s van de afbeeldingen zitten in de metadata. Om de resolver te gebruiken moet je een aantal dingen weten. De pid van de metadata is van de Archief versie omdat dat de stabiele pid is, maar daar kan je niet aan zonder in te loggen. Je kan wel usagetype gebruiken om verschillende versie op te halen met de pid van de archiefversie: Vb de thumbnail op te halen: http://resolver.lias.be/get_pid?stream&usagetype=THUMBNAIL&pid=1543885. Naast de thumbnail heb je ook de hoge kwaliteitsversie (VIEW) of de lage kwaliteitsversie (VIEW_MAIN). Je kan ze ook met komma aan elkaar hangen dus vb  http://resolver.lias.be/get_pid?stream&usagetype=THUMBNAIL,VIEW_MAIN,VIEW&pid=1543885. Het lijkt misschien niet nuttig, maar dat is interessant als je niet weet welke versies er allemaal bestaan. Zo krijg je de eerste versie die bestaat. Dus mocht er geen thumbnail zijn dan krijg je de VIEW_MAIN,…. Als je stream door view verandert krijg je de afbeelding in LIAS te zien, dus met hetzelfde voorbeeld: http://resolver.lias.be/get_pid?view&usagetype=THUMBNAIL&pid=1543885. Als je enkel een XML wil dan verwijder je stream of view: http://resolver.lias.be/get_pid?&usagetype=THUMBNAIL&pid=1543885. Het voorbeeld van verschillende usage_types is zonder stream of view iets nuttiger: http://resolver.lias.be/get_pid?&usagetype=THUMBNAIL,VIEW_MAIN,VIEW&pid=1543885 want nu krijg je een lijst te zien van de beschikbare elementen.

Kort samengevat: http://resolver.lias.be/get_pid?stream&usagetype=THUMBNAIL&pid=[pid]. Pid zit in het digitool veld in de Omeka-XML, vb http://resolver.lias.be/get_pid?stream&usagetype=THUMBNAIL&pid=833368

 

6.    Voorwaarden  voor hergebruik

 

Voorwaarden metadata
licentie Toelichting
CCO De objectbeschrijvingen (metadata) worden onder CC0 beschikbaar gesteld. Dit houdt in dat de data zonder toestemming mogen worden gekopieerd, veranderd, verspreid en uitgevoerd. Het wordt op prijs gesteld om genoemd te worden als bron van informatie. De juiste bronvermelding daarbij is:  www.HetVirtueleLand.be– Centrum Agrarische Geschiedenis, Leuven.Graag vernemen we welke toepassingen er met de data zijn ontwikkeld via: diantha.osseweijer@cagnet.be

 

 

Voorwaarden content (digitale objecten)
licentie Toelichting
CC-BY-SA De content (afbeeldingen) wordt onder CC-BY-SA beschikbaar gesteld. De juiste bronvermelding daarbij is:  www.HetVirtueleLand.be– Centrum Agrarische Geschiedenis, Leuven.Graag vernemen we welke toepassingen er met de data zijn ontwikkeld via: diantha.osseweijer@cagnet.be

 

7.    Contactpersoon

 

Contactgegevens inhoudelijke aspecten
naam Bert Woestenborghs
e-mail bert.woestenborghs@cagnet.be
telefoon 016 32 35 48
organisatie Centrum Agrarische Geschiedenis
website www.cagnet.be  / www.HetVirtueleLand.be

 

Contactgegevens technische aspecten
naam Diantha Osseweijer
e-mail diantha.osseweijer@cagnet.be
telefoon 016 32 35 62
organisatie Centrum Agrarische Geschiedenis
website www.cagnet.be  / www.HetVirtueleLand.be

 

 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.