Huis van Alijn – Circuscollectie

1.     Wie?

 

Het Huis van Alijn heeft een passie voor het dagelijks leven in de 20steeeuw. Het museum verzamelt voorwerpen, verhalen, foto’s en films en vertelt een verhaal over de cultuur en het erfgoed van alledag. Tentoonstellingen en publicaties vertellen brengen verhalen over de kleine en grote geschiedenissen van het leven; over de dingen die (n)ooit voorbijgaan. Ze getuigen over de tijdsgeest, gewoontes en gebruiken en tonen hoe het dagelijks leven evolueert en verandert.

 

2.     Wat?

 

In de museumcollectie worden circusaffiches, kostuums, attributen en foto’s van Belgische circusartiesten en circussen bewaard. De collectie is samengesteld door circusliefhebber en –kenner André Depoorter en werd in 2002 met de steun van de Vlaamse Gemeenschap in het museum ondergebracht.In tentoonstellingen, collectiepresentaties en publicaties toont het museum fragmenten uit deze rijke en unieke verzameling. Ze is het familiegeheugen van de circusfamilies die in de 20ste eeuw in België van dorp naar dorp trokken. Het circuserfgoed van de artiesten neemt ons mee in een spannende en fascinerende wereld. Blikvangers uit de collectie zijn de tientallen originele lithografieën die circusartiesten en circussen lieten produceren. Affiches brachten vroeger niet alleen de circussen in beeld maar ook circusartiesten en hun specifieke act. Het fotoarchief bevat duizenden foto’s. Ze tonen het circusleven in zijn meest diverse aspecten in beeld, voor en achter de schermen. Ook de honderden circuskostuums en –attributen brengen de artiesten opnieuw tot leven. Samen met brieven, persoonlijke documenten, krantenknipsels en programmabrochures geven ze ons een inkijk in het reilen en zeilen van het artiestenleven.
Metadata

De dataset bevat ruim 4000 items en zal verder aangroeien. Voor de registratie van deze collectie werd een thesaurus ontwikkeld om de diverse circusdisciplines op een uniforme wijze te kunnen beschrijven. De thesaurus maakt het mogelijk om deze aparte circuswereld overzichtelijk te kunnen weergeven. Vertrekkende vanuit enkele grote disciplines (acrobaat, clown, dresseur, jongleur, magiër) komen de meer gespecialiseerde circusacts aan bod (acrobaat > cascadeur, draadloper, equilibrist, fietsacrobaat, …). Daarnaast worden ook de Belgische circussen en circusartiesten geïdentificeerd waar mogelijk. Het Huis van Alijn lanceerde een oproep naar circusartiesten, -kenners, -verzamelaars en iedereen die verhalen heeft over het circusleven om deze verzameling verder aan te vullen. Deze info kan via http://www.huisvanalijn.be/collection/circus worden aangevuld door het toevoegen van tags en comments. De metadata zijn Nederlandstalig.

Afbeeldingen
Elk record is voorzien van een afbeelding (jpg). Afmetingen nog te bepalen – afbeeldingen zijn beschikbaar in hoge resolutie.

 

 

 

3.     Beschikbare gegevens

 

systeemnaam betekenis/inhoud Voorbeeld
<object_number> Inventarisnummer 2002-078-205
<object_name> Objectnaam affiche
<object_category> Naast beeldmateriaal, bevat de collectie 2 specifieke soorten objecten circuskostuumscircusattributen
<title> Titel van het object Kostuum van jongleursduo Dougall’s
<description> Beschrijving van het object Zwart broekpak met hemd van het jongleursduo Dougall’s. Het pak is van Bensons (Urbain Waltens).
<association.subject> Geassocieerd onderwerp Acrobaat, clown, dresseur, jongleur, …Gent, Antwerpen, …
<association.person> Geassocieerde persoon of instelling Waltens, UrbainTondeurs (circus)
<association.period> jaren 1910
<content.subject> Afgebeeld onderwerp fakir
<content.person.name> Afgebeelde persoon of instelling Van den Berghe, Constant
<institution.name> Het Huis van Alijn (Gent)
<collection> collectie circus
<reproduction.reference> 2002-078-205
<reproduction.identifier_URL 2002-078-205.jpg
<production.date.start> 1915

 

4.     Bereikbaarheid:

 

methode formaat adres
download xml http://hva.opencultuurdata.be/HvA_circus.xml
download json http://hva.opencultuurdata.be/HvA_circus.json

Afbeeldingen zijn terug te vinden op

http://hva.opencultuurdata.be/images

http://hva.opencultuurdata.be/images/hva_images.zip

 

 

5.     Voorwaarden  voor hergebruik

 

Voorwaarden metadata
licentie Toelichting
CCO Graag vernemen we welke toepassingen er met de data zijn ontwikkeld via greet.vanderhaegen@huisvanalijn.be

 

Voorwaarden content (digitale objecten)
Het Huis van Alijn heeft de nodige redelijke inspanningen verricht om de auteursrechthebbenden van de gedigitaliseerde werken te vinden en/of te lokaliseren. Desondanks werden niet alle rechthebbenden getraceerd. Ter ontsluiting van het cultureel erfgoed heeft het Huis van Alijn er toch voor geopteerd om deze werken te digitaliseren en op deze website raadpleegbaar te maken. Indien u van oordeel bent, dat u de rechthebbende bent van bepaalde van deze gedigitaliseerde werken en bezwaar maakt tegen het gebruik ervan, dan verzoeken wij u contact op te nemen via info@huisvanalijn.be, zodat het verder gebruik van deze werken zonder uw toestemming kan worden stopgezet.

 

6.     Contactpersoon

 

Contactgegevens inhoudelijke aspecten
naam Greet Vanderhaegen
e-mail greet.vanderhaegen@huisvanalijn.be
telefoon 09/269.23.55
organisatie Het Huis van Alijn
website www.huisvanalijn.be

 

Contactgegevens technische aspecten
naam Greet Vanderhaegen
e-mail greet.vanderhaegen@huisvanalijn.be
telefoon 09/269.23.55
organisatie Het Huis van Alijn
website www.huisvanalijn.be

 

 

Leave a Reply

Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.